HomeSocietatEl Govern demana extremar la prudència aquest estiu en el bany a...

El Govern demana extremar la prudència aquest estiu en el bany a platges, piscines i aigües interiors

El Govern de la Generalitat fa una crida a extremar les precaucions durant la present campanya de bany a platges, piscines i aigües interiors, davant les previsions d’una gran afluència de banyistes. La campanya i el dispositiu de seguiment de la mateixa es va iniciar el diumenge 15 de juny i es donarà per finalitzada el 15 de setembre de 2025.

L’objectiu principal d’aquesta campanya és difondre entre la ciutadania els principals consells per gaudir del bany amb seguretat i evitar ofegaments greus i mortals al medi aquàtic.

Durant la campanya d’estiu del 2024, el Sistema d’Emergències Mèdiques SEM va atendre 153 persones per ofegament a platges, rius, piscines i embassaments a tot Catalunya, un 87% de les quals van ser estabilitzades i traslladades a centres sanitaris.

Davant un possible ofegament, un cop s’ha alertat el 112, és clau la ràpida resposta dels testimonis en l’inici de les maniobres de reanimació cardiopulmonar (RCP) fins a l’arribada de l’ambulància al lloc.

La campanya de platges de l’any passat, del 15 de juny al 15 de setembre del 2024, es va tancar amb 17 persones mortes per ofegament a les platges catalanes, una xifra inferior a les 25 registrades al 2023 i el 2022. La gran majoria de persones ofegades van ser homes de més de 65 anys i la majoria d’incidents es van produir a platges de la Costa Brava. D’altra banda, durant la campanya del 2024 es van produir 7 ofegaments mortals en piscines d’ús públic i privat (el 2023 van ser 11 víctimes). La majoria de víctimes van ser en piscines privades i comunitàries. A més, la temporada passada es van produir 4 morts en aigües interiors (gorgs, rius, pantans, etc).

Protecció Civil de la Generalitat fa una crida sobretot a la gent gran a prendre especial precaucions a les platges, i respecte a les piscines es demana als adults responsables de menors que en tinguin especial cura i vigilància per evitar accidents i ofegaments.

Respecte al bany en rius, pantans i estanys la principal recomanació és banyar-se en zones habilitades especialment per al bany, ja que fora d’aquestes àrees, en zones que no estan controlades, poden haver elements perillosos que no es veuen a simple vista. Troncs submergits, arrels, corrents o zones que no semblen profundes però que en realitat ho són.

En el que portem de campanya de platges, que va començar oficialment el passat diumenge 15 de juny, ja s’han registrat dues víctimes mortals a la costa catalana. El 17 de juny va morir un home de 40 anys a la platja del Far de Sant Cristòfol, a Vilanova i la Geltrú, un cop ja havia finalitzat el servei de vigilància. Avui dijous, 19 de juny, un jove d’uns 20 anys, indocumentat, ha perdut la vida a Cala Banys de Lloret de Mar (La Selva), una zona que no disposa de servei de socorrisme.

Tot i que la campanya de platges i el dispositiu va començar el diumenge 15 de juny, en el que portem d’aquest 2025 ja hi ha hagut 9 víctimes mortals a les platges catalanes (les últimes dues víctimes van ser el dissabte 14 de juny).

També cal recordar la importància d’extremar la precaució i la vigilància constant a les piscines, tant públiques com privades, especialment quan hi ha infants. Tot i que no s’han produït ofegaments mortals, en el que portem de campanya de bany ja s’han registrat sis ofegaments greus en piscines arreu del país. El 15 de juny, un nen de 6 anys va patir un ofegament a la piscina municipal de Manresa; aquell mateix dia, també es van atendre un nen de 3 anys a la piscina d’un hotel de Lloret de Mar i una nena de 5 anys en una piscina particular a Pals. El 16 de juny, una noia de 15 anys va resultar afectada a la piscina municipal de Vidreres. El 17 de juny, una noia de 13 anys va patir un ofegament a la piscina d’una casa de colònies a Guixers (Solsonès) i va ser evacuada amb helicòpter. Finalment, el 18 de juny, una nena de 8 anys va resultar ferida en una piscina d’un club esportiu a Santa Margarida de Montbui (Anoia).

Pel que fa a les dades recollides per l’institut de Medicina Legal i Ciències Forenses de Catalunya (IMLCFC) dels darrers anys, apunten que els ofegaments mortals a platges afecten sobretot majors de 60 anys; i en canvi a les piscines criden l’atenció els infants menors de 10 anys.

Durant tot l’any 2023, l’IMLCFC va registrar un total de 70 ofegaments, i 52 en tot l’any 2024, amb una mitjana d’edat superior als 60 anys. Tot i així, cal destacar que els ofegaments a piscines van suposar el 19% del total d’ofegaments, i criden l’atenció els infants, ja que el 82% dels infants menors de 10 anys que moren ofegats ho fan en piscines.

Dispositiu al CECAT de Protecció Civil de la Generalitat i visor de platges

Durant tota la campanya de platges, des del Centre de Coordinació Operativa de Catalunya (CECAT) de Protecció Civil de la Generalitat es fa seguiment de les incidències i la seva evolució de manera coordinada amb els municipis que gestionen la seguretat a les platges i amb el Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM).

Enguany, personal del SEM torna a estar present al Centre de Coordinació d’Emergències de Catalunya per agilitzar la transmissió i gestió de la informació de totes les incidències que es produeixin en el medi aquàtic.

A més, Protecció Civil de la Generalitat torna a posar en actiu, per aquesta campanya de seguretat en el bany 2025, la pàgina web del visor de platges interior.gencat.cat/estatplatges amb informació en línia i temps real de quines platges estan vigilades, la bandera que hi oneja en cada moment, si hi ha meduses, quin tipus i perillositat, i serveis disponibles (dutxes, banys, tipus de sorra, pendent d’entrada, activitats esportives, recursos de lleure, pàrquings, etc.). Cal recordar que el servei de vigilància i socorrisme a les platges és una competència municipal.

El visor de platges ofereix també un servei de previsió de presència de meduses a cada municipi. En cas que n’hi hagi, clicant sobre la icona amb la silueta d’una medusa, es pot obtenir tota la informació sobre el tipus de medusa de què es tracta, quines característiques té i com actuar si hi tenim contacte.

L’estiu passat es va incorporar la ubicació i identificació de les torres de vigilància i les casetes de salvament de les platges per facilitar la localització de les trucades al telèfon d’emergències 112 de Catalunya en cas d’ofegament o altres emergències.

Millores en la vigilància a platges

Protecció Civil ha preparat un sistema de semàfors connectats a boies intel·ligents per millorar la seguretat del bany a les platges. El passat estiu es va realitzar una prova pilot a tres platges vigilades de Cambrils, Mataró i Roses, amb boies que detecten automàticament les condicions d’onatge a la zona de bany. Posteriorment, es va testar un sistema de fanals lumínics per verificar la recepció automàtica de les dades de les boies i activar el semàfor amb el color corresponent a les condicions de seguretat del bany, com si es tractés de les tradicionals banderes de platja.

Enguany s’amplia el pilot i durant tot l’estiu es vol utilitzar un sistema complet de boia i semàfor als municipis de Mataró i Sitges. Les boies d’aquests municipis, a més d’estar connectades als semàfors, proporcionaran dades en temps real sobre l’alçada de l’onatge, que es puguin consultar en obert a través de canals accessibles a la ciutadania.

Consells de seguretat a la platja

  • Segueix sempre les indicacions del socorrista i de les autoritats locals
  • No sobrevaloris les teves aptituds per nedar: sigues conscient dels perills
  • No et banyis si et trobes malament o tens cansament. Si ets dins l’aigua i et trobes malament o notes símptomes estranys, surt ràpidament
  • No entris a l’aigua bruscament; la immersió s’ha de fer gradualment, sobretot si l’aigua està freda i has estat al sol molt temps o si has fet un esforç físic intens. Remulla’t primer les extremitats i després entra a l’aigua a poc a poc
  • Si practiques algun tipus d’esport nàutic, utilitza els canals d’entrada i sortida del lloc base. No envaeixis la zona de banyistes. A les platges on no hi hagi abalisament, allunya’t uns 200 metres de la costa
  • No practiquis esports nàutics en solitari i, en tot cas, avisa familiars o amistats sobre el lloc on et dirigeixes i l’hora que tens previst tornar
  • Si vas a una cala o platja no vigilada, comprova que a la zona hi ha cobertura de telèfon 112 per si tens alguna emergència

Consells de seguretat a piscines i bany en aigües interiors

  • A la piscina, fes atenció als senyals de seguretat de la piscina pel que fa a l’ús de trampolins, palanques o tobogans, així com als que fan referència a la fondària.
  • Assegura’t que una persona adulta responsable vetlla constantment per la seguretat dels infants mentre es banyen o juguen a prop de l’aigua.
    No consumeixis begudes alcohòliques i evita distraccions (consultar el mòbil, llegir, etc.) mentre vigiles el bany dels infants.
  • Assegura’t que els infants que no saben nedar duguin posat un dispositiu (armilla, “bombolleta”, etc.) adaptat a cada edat, que n’afavoreixi la flotabilitat i que ajudi a mantenir el cap fora de l’aigua en cas que hi caiguin.
  • No utilitzis cap tipus de material (pilotes, objectes inflables, etc.) que pugui suposar un risc per als usuaris.
  • En rius, estanys i pantans, assegura’t primer que estigui permès banyar-s’hi i siguin llocs habilitats per fer-ho.
  • Fixa’t si hi ha cap cartell que adverteixi d’algun perill; fes cas de les senyalitzacions i de les indicacions dels socorristes i de les autoritats locals.
  • Intenta sempre anar amb companyia o informa familiars o amics d’on aniràs.
  • Comprova que a la zona hi ha cobertura de telèfon per si tens alguna emergència i cal avisar el 112.

En el cas dels infants, la vigilància, per part de les persones adultes, és un factor fonamental per prevenir els ofegaments. Fins i tot quan els nens i les nenes saben nedar o estan familiaritzats amb l’aigua, cal una supervisió contínua per part d’una persona adulta durant el bany o el joc a la platja o la piscina: en el cas dels lactants i els infants més petits, cal mantenir-se sempre a una distància que permeti agafar-los allargant el braç mentre que, per supervisar el bany dels més grans, pot ser suficient que es mantinguin a l’abast de la vista.

Per això és convenient que totes les persones que han de tenir cura de la seguretat dels infants a la piscina i a la platja segueixin aquestes mesures de prevenció:

Consells de salut i seguretat infantil a la platja i a la piscina

  • Preneu consciència del risc
  • Els infants més petits estan exposats al risc d’ofegar-se encara que sàpiguen nedar.
  • Molts ofegaments infantils es produeixen a piscines, la majoria privades.

Eduqueu

  • Ensenyeu els infants a nedar.
  • Eviteu que els infants i els adolescents juguin a donar-se empentes a la vora de la piscina, a saltar l’un per sobre de l’altre, a enfonsar-se, a tirar-se en cadena pels tobogans, etc., i feu que respectin les normes de seguretat de les instal·lacions.

Protegiu

  • Assegureu-vos que una persona adulta responsable vetlli constantment per la seguretat dels infants mentre es banyin o juguin a prop de l’aigua.
  • No consumiu begudes alcohòliques i eviteu les distraccions (consultar el mòbil, llegir, etc.) mentre vigileu el bany dels infants.
  • Dediqueu l’atenció necessària per l’edat i les característiques dels infants: els més petits sempre a l’abast de la mà, els més grans sempre a la vista.

Reduïu el risc

  • No confieu la seguretat dels infants a les joguines inflables: les joguines no són embarcacions ni elements de seguretat.
  • Assegureu-vos que els infants que no saben nedar duguin posat un dispositiu (armilla, bombolleta, etc.) adaptat a cada edat, que n’afavoreixi la flotabilitat i que ajudi a mantenir el cap fora de l’aigua en cas que hi caiguin.
  • Si viviu o passeu les vacances a un lloc amb piscina, assegureu-vos que cap infant hi pugui accedir sense anar acompanyats d’una persona adulta responsable. Si a la vostra llar disposeu d’una piscina, instal·leu-hi una tanca protectora al voltant.
  • Eviteu deixar joguines o altres objectes atractius dintre o als voltants de la piscina: els més petits podrien intentar agafar-les i caure a l’aigua.
  • També hi ha altres consells relacionat amb la salut (protecció solar, meduses, calor…) que també has de tenir en compte, consulta’ls al canal salut

Presència als mitjans

El mapa, amb les banderes i els noms de les platges, es pot integrar a qualsevol altra pàgina web, com un widget o giny. Això és especialment útil per als mitjans de comunicació, webs d’ajuntaments, hotels, càmpings o altres usuaris que vulguin integrar-ho a les seves webs.

En aquest sentit, es pot configurar sobre la zona que interessi a cada web i amb el zoom que s’adapti millor a les seves necessitats, per exemple, una sola platja o un sol municipi. Cada vegada més mitjans de comunicació insereixen el visor a les seves pàgines web com un servei més per als seus usuaris i usuàries. El canal 3/24 també alimenta el seu rètol dinàmic amb la bandera que oneja a les principals platges amb les dades de la web de Protecció Civil de la Generalitat.

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

Últimes notícies